22.1.2014

קנאביס - יעיל לטיפול גם בהשמנת יתר

יצור הגרלין בקיבה, "הורמון הרעב", נמצא במרכזם של מחקרים העוסקים בהשמנת יתר. "ניתן לטפל בבעיית עודף משקל באמצעות אחד ממרכיבי הקנאביס", כך במאמר מדעי.


מדענים מספר ואיטליה, פתחו פתח לאפשרות לטפל בהשמנת יתר, באמצעות ​​נגזרות של חומרים שנוצרים בצמח הקנביס (קנבינואידים), הם מאמינים כי בעזרתם ניתן יהיה לשלוט בתחושת הרעב והשובע.

במסמך שכותרתו "גרלין: הורמון לויסות צריכת מזון ומשקל גוף", המדענים מסבירים כי אצל אנשים, שרגילים לארוחות מסודרות, הפרשת הגרלין מתגברת לפני הארוחה, ונחלשת לאחריה.

במחקר על מכרסמים, המדענים גילו מנגנון מורכב בבטן, שתפקידו להסדיר את ייצור הורמון הגרלין. לדברי המדענים, מחקר זה מראה כיצד הטיפול בקנבינואידים משפיע על ייצור הגרלין, "הם חוסמים את קולטני CB1  שבבטן, הדבר מתפרש על ידי חיישני תאי הקיבה כאיתות לשובע."


המערכת האנדוקנבינואידית היא מערכת לתקשורת בין תאית. כפי שהסביר בכתב העת "Eidon" מנואל גוזמן, פרופסור במחלקה לביוכימיה וביולוגיה מולקולרית, באוניברסיטת קומפלוטנסה במדריד, "הקנבינואידים פועלים על האורגניזם בתיווכם של קולטנים ספציפיים (קולטנים קנבינואידים), המופעלים בדרך כלל על ידי מולקולות אנדוגניות (אנדוקנבינואידים), תפקידם להסדיר את התקשורת הבין עצבית באזורים רבים במערכת העצבים המרכזית."

"ככל הידוע עד היום, מבחינה כימית, המריחואנה (מסוג קנאביס סאטיבה L), היא הצמח היחיד בממלכת הצמחים, שמייצר קנבינואידים - משפחה של מולקולות מתוכה הכרנו כבר כמאה מופעים שונים", כך הפרופסור.

"גם גוף האדם מייצר קנבינואידים, הם נקראים אנדו-קנבינואידים או קנבינואידים אנדוגניים (פנימיים). האנדוקנבינואידים פועלים על המוח, על ידי החשת או האטת פעילותם של תאים שמשדרים כאב, תנועת השרירים או בין היתר גם על שליטה בתחושת הרעב והשובע", אומר גוזמן.

המחקר, שפורסם בכתב העת "PlosOne", הוא שיתוף פעולה בין קבוצת מומחים מהמכון למחקר הפיזיופתולוגיה של השמנת היתר והתזונה (CIBERobn - "Biomedical Research in Physiopathology of Obesity and Nutrition") בספרד ושל שיתוף פעולה בינלאומי עם הצוות של ד"ר אוברטו פגוטו מאוניברסיטת בולוניה (איטליה), מומחה בעל שםעולמי בחקר הקנבינואידים.

תרופה שנויה במחלוקת

המחקר שנערך על ידי מדעני CIBERobn, על חיות מעבדה, כללה מתן רימונבאנט, נגזרת של קנביס, אשר פותח מחדש את האפשרות להשתמש בתרכובות דומות, במאבק נגד השמנת יתר.

רימונבאנט שווק ב-2006 לטיפול בעודף משקל קיצוני בשל השפעתו רבת העוצמה על הפחתת התיאבון; ב-2008 הוא הורד מהמדפים עקב תופעת לוואי אצל חלק מהמטופלים, שהתבטאה בדיכאון.
"למרות המחלוקת שפרצה עקב החרמת הרימונבאנט, המחקר שפורסם עכשיו פותח מחדש את השער לטיפולים חדשים בנגזרי קנבינואידים במאבק נגד השמנת יתר. ואכן, המנגנון החדש שנמצא בבטן, מראה השפעה חיובית של תרופה זו על השליטה במשקל הגוף ומצביע על כך שפיתוח תרופות עם מאפיינים דומים, שפעילותם תשפיע בלעדית על הבטן, יכול למנוע השפעות שליליות ובלתי רצויות על מערכת העצבים המרכזית" כך ד"ר לואיזה מריה סואנה.

הניסוי, בראשות ד"ר סואנה וקבוצת המדענים המלווה אותו מזה שנים, מהווה צעד חדש במערך חקר תפקיד הקיבה כאיבר אנדוקריני שמסוגל לווסת את התיאבון. הממצא מדגיש את חשיבות התקשורת בין הקיבה למוח כאמצעי חיוני לוויסות המשקל.

על פי ארגון הבריאות העולמי (WHO), בכל שנה מתים כ- 2.8 מיליון מבוגרים, כתוצאה מעודף משקל או מהשמנת יתר. למעשה, מגפת השמנת היתר ועודף המשקל, מדורגת במקום החמישי כאחד מגורמי הסיכון לתמותה בעולם. "בנוסף, 44% ממחלות הסוכרת, 23% ממחלות הלב האיסכמיות ובין 7% ל- 41% מסוגים מסוימים של סרטן, מיוחסים לקילוגרמים המיותרים".

במובן זה, ארגון הבריאות העולמי מסביר, כי קיימת צריכה מוגברת של מזונות עתירי אנרגיה, עשירים בשומן, מלח וסוכרים, אך דלים בויטמינים, מינרלים ויסודות מזינים אחרים, "כמוכן חלה ירידה בפעילות הגופנית כתוצאה מהעבודה הכרוכה בישיבה ממושכת, התניידות בתחבורה והאורבניזציה".

"צריכת המזון מוסדרת על ידי מערכת מורכבת, הכוללת הן גורמים מרכזיים והן גורמים עקיפים", כך אלווירה מורגדו ויוירוס ומריו סלבדור קבה וינגרה, מאוניברסיטת ורקרוזנה, מקסיקו.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

תודה רבה על תגובתך :)

פוסטים מומלצים

אסטרטגיית שיתוף הפעולה המדיני של ישראל עם ארגון הבריאות העולמי 2019-2025

אנו חיים בעידן של אתגרים קיומיים, עידן של משברים יזומים ברמה הגלובלית. מלחמות, מגפות, אסונות טבע ועוד אירועי אימה, מתוכננים ומתוזמרים על ידי...

הנצפים ביותר